donderdag 26 mei 2011

Marktonderzoek

Ik heb bij twitter al verteld over mijn plannen om i.p.v. een webshop een echte handwerk winkel te beginnen.

In het verre oosten (Twente) is een heel erg te kort aan handwerkwinkels. Daarbij komt nog dat de meeste winkels naar mijn mening een beetje oud en stoffig zijn. Er zijn er maar een paar die redelijk spul verkopen.
Mijn vraag is dus jullie wat vinden van mijn plannen. Graag zou ik ook willen weten of jullie dan interesse in die winkel zouden hebben en of jullie daadwerkelijk de winkel zouden gaan bezoeken als hij in de buurt zou zitten.

Oke, hier komt mijn plan:
Een handwerkwinkel met een sfeer van een snoepjeswinkel. Veel keuze uit kleuren, materialen en technieken. Vooral de moderne technieken komen dan aan bod. (Amigurumi, cupcakes maken, Zpagetti, noem maar op)
Deze winkel krijgt een echte wow factor, je kijkt je ogen uit. Natuurlijk zijn er ook de standaard materialen te krijgen.(haaknaalden,breinaalden, enz.) Ook is het mijn plan om tijdschriften/boeken te gaan verkopen die je niet zomaar bij een normale boekenhandel kunt krijgen. Ook zal er een ruimte komen met workshops, waar je aan mee kunt doen. Als de winkel goed gaat lopen is er de mogelijkheid om als particulier de workshop ruimte te gaan huren en zelf workshops te gaan geven. Ik wil dan ook een plek inrichten voor particulieren met een bijzonder talent. Je kunt dan hier je spullen uitstallen zodat mensen het kunnen gaan kopen. Ik vraag dan alleen de kosten voor de winkel terug, het andere deel is dus van jou.
Laat gerust je reactie achter. Ik zou het heel erg fijn vinden als je het woord doorgeeft om hier een reactie achter te laten.

7 opmerkingen:

 1. Ik heb hier zeker wel oren naar en inderdaad er zijn maar weinig handwerkwinkels hier in het oosten van het land en als ze er al zijn inderdaad stoffig en oudbolig om het zo maar te zeggen.
  En dan inspelen op de trends zeg maar is een superidee.
  En mocht het je lukken hier iets op te zetten, kom ik zeker een kijkje nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik woon een heel eind uit de buurt, maar toch wil ik hier wel iets over zeggen. Er zijn inderdaad steeds minder handwerkwinkels, zelfs in een stad als Utrecht. Als klant zou ik graag meer (en modernere) winkels willen in deze sector. De huurprijs van winkelpanden is echter schrikbarend hoog (tenminste hier), zelfs als de winkel niet zo in de loop ligt. Dan moet je wel een enorme omzet draaien om er ook maar iets aan te verdienen. Ik zou zeggen: denk er nog maar eens goed over na, maar als het je lukt is het super!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor het tonen van je interesse. De kosten om een winkel te beginnen zijn inderdaad erg hoog. Daarom heb ik een plan bedacht waarin ik parttime een winkel onderhoud. Dat betekend dat ik een inkomen van mijn parttimebaan als laborant heb en daarmee dus de huur van de parttime winkel zal kunnen betalen. Daarbij is het ook erg belangrijk om klein winkeltje te beginnen. Want ook in Twente zijn winkels boven de 150m2 onbetaalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, dat klinkt als mijn droomwinkel :) Ik moet zeggen dat er bij mij in de buurt een winkeltje zit die behoorlijk in de buurt komt van jouw beschrijving (geen nood; zit in Hillegom - heel erg ver bij jou uit de buurt) en die loopt volgens mij erg goed (het is er in elk geval altijd druk als ik er ben). Wat ik leuk vind van dat winkeltje (het is trouwens de Purperen Vlinder) is dat ze veel wit als basis in haar inrichting heeft en ze heeft echt alleen maar hippe garens (tot aan het plafond in van die vierkante vakjeskasten - kwijl!!!) Ze heef ook een assortiment hippe boeken, zpaghetti, hippe stof/band/kant/lint en noem maar op en er staat een heerlijke grote tafel waar je aan kunt zitten bladeren.
  Als er in jouw buurt echt zo weinig handwerkwinkels zijn zou ik zeggen; schrijf een serieus plan en ga het proberen! Oja, ik zou wel eerst precies uitzoeken welke winkels waar zitten en hoeveel dorpen/steden daaromheen liggen om zo heel goed de huidige situatie in kaart te krijgen. Zo kun je objectief bekijken of het echt heel weinig winkels zijn en wat je kansen zijn. Succes! Ben benieuwd :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook erg benieuwd. Leuk om te horen dat een soortgelijke winkel ergens anders goed loopt. Bedankt voor de tip, ik ben al bezig met het uitzoeken welke winkels waar zitten. Maar ik ben van plan mijn winkel pas over 1 jaar te starten dus er is geen haast.

  Ik ben nog steeds benieuwd naar andere reacties ook al is het ongeveer hetzelfde, want ik wil graag peilen of er interesse is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou zelf ook niets liever willen dan een eigen winkeltje, beetje naar het idee zoals jij het schetst maar als je het realistisch bekijkt is het echt heel ingewikkeld. Met de overdaad aan webwinkels die ook materialen verkopen zul je het qua klanten vooral van mensen uit de omgeving moeten hebben. En als je niet gewoon vijf of zes dagen per week open bent kost dat ook klanten. Zelf heb ik een gezin dus ik zou niet weten hoe ik bijv. een zaterdagopenstelling moet combineren met mijn gezin en dat is op zich al een reden om me eerst maar eens tien keer te bedenken. Maar, het blijft een droom en wie weet ooit, als de kids groter zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dezelfde droom en dus hetzelfde probleem. In de omgeving zitten heel weinig handwerkwinkels dus concurrentie heb ik niet. En die mensen uit die omgeving komen dan hopelijk naar mij toe. Daarbij heb ik voor Twente een uniek concept. En het probleem met de webwinkels. Ik merk dat mensen graag willen voelen en ontdekken. Als je daar als winkel in op speelt moet het geen probleem zijn. En je kunt natuurlijk in een gewone winkel makkelijker advies vragen dan in een webwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.