dinsdag 3 maart 2015

Kleuren combineren hoeft niet moeilijk te zijn!

Kleuren combineren is een veel gehoord probleem. En dat is ook logisch, Elk persoon heeft een andere voorkeur en zien ook andere kleuren. Waar de een rood zegt, zegt een ander wijnrood. De meest recente en het bekendste voorbeeld is de jurk die je overal op internet en tv tegenkomt. De jurk is blauw met zwart maar door de overbelichting in de foto zijn er ook mensen die goud met wit zien. Ik zie allebei de kleuren. Hoewel de blauw zwarte door mijn hersenen wel als origineel wordt geregistreerd. Dus had ik als idee om een paar tips te geven over kleuren combineren.

Om het duidelijk te houden heb ik hierboven een foto geplaatst van een kleurenschema.

1. Primaire kleuren: Rood, geel en blauw.
De meeste kleuren worden gemengd met de primaire kleuren. Rood en blauw geeft bijvoorbeeld paars. Paars combineert daardoor goed met blauw. Bij het mengen van verf wordt heel vaak gebruikt gemaakt met percentages. Dit is ook zo met garens. Een paarse kleur kan meer de rode kant op gaan dan de blauwe omdat er bijvoorbeeld 70% rood inzit (meer dan 50/50 menging). Een diep donker paarse kleur kan in dit geval heel mooi gecombineerd worden met een bordeaux of wijnrood omdat deze paars in bijzonder al veel rood bevat. Dat is een tip die veel kan helpen met de kleuren uitzoeken. Leg 2 bollen vlak naast elkaar en kijk goed naar de overgang in de primaire kleuren. Past rood niet mooi? Dan is een grote kans dat blauw een goede match geeft.

2. Koele kleuren en warme kleuren.
In het plaatje staat een korte tekst over koele en warme kleuren. Groen, blauw en paars geven goede kleurcombinaties omdat ze tot de koele kleuren horen. Hetzelfde geldt voor de warme kleuren geel, oranje en rood. Warme kleuren zijn vaak wat feller en komen meer naar voren terwijl de koele kleuren iets op de achtergrond blijven en meer rust creëren. Dat betekend niet dat koele kleuren niet combineren met warme kleuren. Integendeel! Pas het trucje van tip 1 primaire kleuren toe en er gaat een wereld voor je open. Appelgroen is een koele kleur maar bevat meer geel dan bijvoorbeeld mosgroen. Dus past appelgroen juist ontzettend goed bij een warme gele kleur. Heb je veel wit, zwart en grijs in het interieur? Dan kan een koele kleur als kussen erg geschikt zijn. In het bijzonder blauw omdat deze kleur dichterbij het wit en grijs past.

3. Harde kleuren en zachte kleuren.
Zachte kleuren zijn bijvoorbeeld de pasteltinten. Bij een pastelkleur past crème of wit mooi als combi. De nieuwe modekleuren van 2015 zijn bijvoorbeeld mint en roze. Dit zijn frisse zachte kleuren. Mint kan erg mooi passen bij vanille en abrikoos. Als je tip 1 en 2 in gedachten houdt, kun je bij de pasteltinten eigenlijk niet mis gaan. Harde kleuren zijn vaak kleuren die de felle kant opgaan. Neon is bijvoorbeeld een harde kleurenreeks. Ook in dit geval kun je harde kleuren wel combineren met zachte kleuren. Zolang de overloop niet te ver van elkaar af komt te staan. Voorbeeld:
Babyblauw (zacht, koele kleur) combineert leuk met okergeel (harde, warme kleur).
Waarom? Babyblauw is een lichtblauw dat meer de witte kant op gaat dan de blauwe. Okergeel is een geel die meer de bruine kant opgaat en hierdoor wel een harde kleur is maar geen felle warme kleur zodat het beter past bij de blauwe kleur.

4. Blijf proberen en vergelijken.
Het kan zijn dat na het lezen van de tips het nog niet helemaal lukt. En dat is niet erg. Sommige mensen zijn erg visueel ingesteld terwijl anderen er niets voor voelen. Maar alles valt te leren.
Op een gegeven moment heb je zo vaak kleuren in je handen gehad en gecombineerd dat het automatisch gaat. Bij het uitkiezen van garens is er heel vaak wel iemand in de winkel aanwezig die kleurenadvies kan geven. Ik zie het zelf als een extra klantenservice. Als een klant aan mij vraagt om te helpen kiezen dan doe ik het graag. Wit en zwart passen eigenlijk overal wel bij dus dat is vaak in een deken al een goed begin. En een goed begin is het halve werk.
Vragen kun je stellen onder dit bericht, Die probeer ik zsm te beantwoorden.
Over vragen betreft de winkel en webshop kan facebook ook handig zijn. Voor de mensen die mijn
facebook pagina nog niet kennen is hier de link: www.facebook.com/trendykim


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.