donderdag 19 februari 2015

Etaleren kraam of winkelraam

Wat is nou het geheim van etaleren? Naar mijn mening is er niet echt een geheim maar wel een flink aantal hulpmiddelen om een mooie creaties te kunnen maken op een verkoopkraam of achter een winkelraam. Het is natuurlijk wel zo dat iemand met creatieve inspiratie misschien sneller en makkelijker iets maakt maar ook beginners kunnen al snel met deze stappen iets leuks maken.

Stap 1: Werk vanuit een idee.

Bedenk een thema, kleur, vorm of een ander uitgangspunt als leiddraad. Hieromheen kun je gaan bouwen. Seizoenen is bijvoorbeeld een veel gebruikt thema waarnaast je ook bijpassende kleurenschema kunt kiezen. Geel, groen en oranje bijvoorbeeld.

Stap 2: Ondergrond en achtergrond.

Het is belangrijk om de basis al goed te doen. Een kleed op de kraam mag een leuk kleurtje hebben maar de producten niet gaan overheersen. Ook kun je kiezen voor een zwarte ondergrond met een gekleurde loper. Of wat dacht je van nep gras? Maak het verschillende materialen. De achtergrond kun je op ongeveer dezelfde manier maken. Mijn favoriet is een speelse achtergrond dus niet alleen een stuk stof gebruiken maar hangende onderdelen. Een koord spannen tussen de 2 staanders van een kraam kan ook een zeer leuk effect creëren! Aan dat koord wikkel je een guirlande of hang je producten aan.

Stap 3: Platform, displays en hoogte.

Je hebt een thema en een doel.
Of je nou handgemaakte artikelen verkoopt op een kraam of nieuwe producten in een winkel. Displays kun je ook zien als een verlengstuk en niet alleen een hulpmiddel voor je producten. Tegelijkertijd kun je ook hoogte creëren. Platforms kun je ook hoogte mee maken. Zelf heb ik wel eens een vervoerskrat onder het zwarte kleed gelegd. Hierdoor maakte ik voor mezelf een vakje wat niemand kon zien. En aan de voorkant zag het eruit als een verhoging. Het hoeft dus geen acrylplateau van €20 te zijn.

Stap 4: De producten.

Artikelen kun je op allerlei manieren presenteren. Als het goed is heb je al een ruimte gemaskt met displays en verhogingen. Nu zoek je er bijpassende producten uit. Sleutelhangers en vogeltjes kun je leuk ophangen aan een koord. Grote knuffels en tassen kun je neerzetten op de verhogingen en sieraden aan de display. Vervolgens werk je naar voren met kleinere artikelen of platliggende objecten zoals pen etuis. Denk aan het golven van de zee op het strand. Een natuurlijke flow van artikelen. Een prettig geheel zal mensen doen stoppen en kijken naar je artikelen. Het is belangrijk om dus ook aan etaleren tijd te besteden.
Ben je benieuwd naar mijn winkeletalages en kramen?
Op facebook kun je mij liken en zul je regelmatig iets leuks zien langskomen. www.facebook.com/trendykim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.